Αποφθέγματα, αφορισμοί, γνωμικά και σοφά λόγια που ανήκουν στον Νίκο Καζαντζάκη

nikos-kazantzakis

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1883 και πέθανε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας το 1957. Μεταφέρθηκε όμως και θάφτηκε στη γη της αγαπημένης του Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας στο Κολλέγιο των Παρισίων.

Υπήρξε τύπος ασκητικός, με ηρωικό υπόβαθρο. Κυνήγησε το ωραίο, το υψηλό, το ανθρώπινο και αναζήτησε τη λύτρωση. Για τη λύτρωση δεν πιστεύει στον "υπεράνθρωπο" του Νίτσε, αλλά σε ένα "μεσσία": το Χριστό, το Βούδα, το Λένιν. Τελικά, η λύτρωση δεν ήλθε και η αναζήτηση του δε βρήκε τέλος.

 

Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε από νωρίς και καλλιέργησε όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Ένα μεγάλο μέρος παραγωγής του καταλαμβάνουν οι ταξιδιωτικές αναμνήσεις του από τις χώρες που επισκέφτηκε. Ταξίδεψε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στις περισσότερες της Ασίας. Το ύφος του στα έργα του είναι ρωμαλέο, η πλοκή συναρπαστική και η έμπνευση μεγαλειώδης. Έλαβε έπαινο στον Παντελίδειο δραματικό διαγωνισμό και βραβείο στο Λασσάνειο δραματικό διαγωνισμό. Πολλά θεατρικά του έργα διδάχτηκαν από σκηνής, άλλα έγιναν κινηματογραφικά σενάρια και δύο, "Ο πρωτομάστορας" και ο "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος", μελοποιήθηκαν από το συνθέτη Μανόλη Καλομοίρη. Έργα του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ, αλλά δεν το πήρε, διότι δεν είχε καμία υποστήριξη. Για τον ίδιο λόγο δεν έγινε ούτε Ακαδημαϊκός. Δεν τιμήθηκε, ενώ το άξιζε. Έφυγε πικραμένος.

94 διάσημα αποφθέγματα και γνωμικά του Νίκου Καζαντζάκη

Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε.

Νίκος Καζαντζάκης

Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος.

Νίκος Καζαντζάκης

Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά.

Νίκος Καζαντζάκης

Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.

Νίκος Καζαντζάκης

Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.

Νίκος Καζαντζάκης

Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα ‘ναι πολύ αργά.

Νίκος Καζαντζάκης

Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει.

Νίκος Καζαντζάκης

Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος.

Νίκος Καζαντζάκης

Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.

Νίκος Καζαντζάκης

Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.

Νίκος Καζαντζάκης

Ακολουθήστε μας στα social