Αποφθέγματα, αφορισμοί, γνωμικά και σοφά λόγια του Οδυσσέα Ελύτη

Οδυσσέας Ελύτης loading=

Ο Οδυσσέας Ελύτης, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης, γεννήθηκε το 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και φιλολογία στη Σορβόνη (Παρίσι). Ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Έζησε μερικά χρόνια στο Παρίσι και αντιπροσώπευε την Ελλάδα σε διεθνή συνέδρια.

Δημοσίευσε ποιήματα, μελέτες και κριτικές στα κυριότερα περιοδικά και εφημερίδες. Έχει υποστεί την επίδραση των Γάλλων σουρεαλιστών. Έγραψε ανισοσύλλαβους, ανομοιοκατάληκτους και με χωρίς μέτρο στίχους, οι οποίοι διακρίνονται για την ελευθερία της σκέψης, το πλάτος της φαντασίας και τοη μεταφορική έννοια των εκφράσεων. Ωστόσο τα νοήματα του είναι διαυγή με έντονο λυρισμό.

 

Τιμήθηκε με Α' Βραβείο ποίησης για το "Άσμα Ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" και για το "Άξιον εστί", που μελοποιήθηκε από το Μίκη Θεοδωράκη. Τιμήθηκε και με το βραβείο Νόμπελ. Είναι ο δεύτερος έλληνας που το πήρε μετά από το Σέφερη.

Έργα του είναι: "Προσανατολισμοί", "Οι κλεψύδρες του αγνώστου", "Οι σποράδες","Ήλιος ο πρώτος", "Άσμα Ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας", "Άξιον εστί", "Έξη και μια τύψεις για τον ουρανό" κ.α. Επίσης, μετάφρασε ξένους λυρικούς ποιητές και δραματικούς συγγραφείς. Ποιηματά του μεταφράστηκαν στα γαλλικά.

106 διάσημα αποφθέγματα, γνωμικά και στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη

Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος εικοσιπέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μην γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα.
(από την ομιλία του στην απονομή του Νόμπελ)

Οδυσσέας Ελύτης

Ο τρομοκράτης είναι ο άξεστος των θαυμάτων.

Οδυσσέας Ελύτης

Όλα μένουν. Εγώ φεύγω. Εσείς να δούμε τώρα.

Οδυσσέας Ελύτης

Δίνε δωρεάν τον χρόνο αν θες να σού μείνει λίγη αξιοπρέπεια.

Οδυσσέας Ελύτης

Kι από την ανάποδη φοριέται η φαντασία και σ’ όλα τα μεγέθη της.

Οδυσσέας Ελύτης

Η Ποίηση έγινε για να διορθώνει τα λάθη του Θεού· ή εάν όχι, τότε, για να δείχνει πόσο λανθασμένα εμείς συλλάβαμε την δωρεά του.
(Από την «Αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο», 1979)

Οδυσσέας Ελύτης

Αυτά που μ’ αρέσουν είναι και η μοναξιά μου.
Δεν σιμώνει κανένας.

Οδυσσέας Ελύτης

Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα.

Οδυσσέας Ελύτης

Τότε όμως η Ποίηση; Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση.
(από την ομιλία του στην απονομή του Νόμπελ)

Οδυσσέας Ελύτης

Δεν έχει φτέρνες η τελειότητα.

Οδυσσέας Ελύτης

Ακολουθήστε μας στα social